Hamilelikte Sıcak Su Torbası Kullanılır mı?

By Sevil Yılmaz

Published On:

Follow Us
Hamilelikte Sıcak Su Torbası

Hamilelikte sıcak su torbası kullanmak anne adaylarının sıklıkla yaptığı uygulamalardandır. Sıcak su torbaları, vücudun ağrıyan bölgelerindeki kasları gevşetip rahatlama sağlayabilir. Fakat hamileliğin özel bir dönem olduğunu unutmamak lazımdır. “Hamilelikte karna sıcak su torbası koyulur mu?” diyorsanız böyle bir şeyin faydalı veya gerekli olmadığını bilmelisiniz. Karın ağrıları dayanılmayacak seviyeye ulaşmışsa, hekime başvurup daha güvenli tedbirler alabilirsiniz.

Sıcak su torbalarının büyüklüğü, sıcaklığı ve ağırlığı önemli detaylardır. Büyük veya aşırı sıcak torbalar kesinlikle tavsiye edilmez. Çok ihtiyaç duyuyor ve kullanıp rahatlayabileceğinize inanıyorsanız, küçük torbaları kısa süreyle kullanabilirsiniz. Sıcak torba kullanımına hamilelik öncesinde alışanlar, eski alışkanlarını artık geride bırakmaları gerektiğini göz önüne almalıdır. Anne adayı olduğunuz an itibariyle kendinizi değil, bebeğinizin konforunu önemsemeniz gerekir.

Hamilelikte Sıcak Su Torbası Kullanmak Zararlı Mı?

Hamilelikte Sıcak Su Torbası Kullanmak Zararlı Mı?

Torba kullanımı hamileliğin ilk ayları için zararlıdır. Yedinci ay sonrasında, ölçüyü aşmayarak kullanım yapılabilir. Fakat size ideal ve rahatlatıcı gelen sıcaklıklar, bebeğiniz için yüksek olabilir. Torba kullanırken su sıcaklığını ne kadar düşük tutsanız da bu ihtimali engelleyemezsiniz.

Tedbirli olmak açısından, hamilelikte sıcak su torbası zararlı kabul edilebilir. Artan ağrılarınızı dindirmek amacıyla bir süre kullanım yapan ve bu sebeple endişelenenler sakin olmalıdır. Yüksek ihtimalle bebeğiniz bir zarar görmemiştir fakat torba uygulamasını sık tekrarlamamanız gerekir.

Sıcak Su Torbası Hamilelikte Nasıl Kullanılabilir?

Sicak Su Torbasi Hamilelikte Nasil Kullanilabilir 1
Sıcak Su Torbası Hamilelikte Nasıl Kullanılır

Hamileyseniz ve su torbalarıyla ağrılarınızı azaltmak istiyorsanız dikkat edilecek detaylar şunlardır:

  • Torba, karın üzerine veya rahim yakınlarına koyulmamalıdır.
  • Torbayı ayaklarınızın üzerine koyup rahat bir zeminde veya yatağınızda uzanarak karın ağrılarını dindirebilirsiniz.
  • Karnınız üzerine torba koymak istiyorsanız sıcaklığı ayarlarken, bebeğin hassasiyet durumunu göz önüne almalısınız. Su, ideal kabul ettiğiniz sıcaklığın biraz altında kalmalıdır.
  • Karın üzeri için küçük torbalar tercih edilmelidir ve torbaların içi tamamen doldurulmamalıdır. Uygulama süresi 5 dakikayı geçmemelidir.

Sıcağın bebeğinize zarar vermesi mümkün olduğu için, torbaları karın bölgesinde kullanmamanız tavsiye edilir. Durumunuza göre doktor tarafından yapılacak öneriler rehberiniz olmalıdır.

Sıcak Su Torbası Düşüğe Sebep Olur Mu?

Düşük sıcak su torbası ile ilişkilendirilen bir sorundur. Fakat buna dair kesin bilgi bulunmaz. Bebeğin rahimde tutulamamasına sebep olabilecek çok sayıda etken vardır. Yüksek sıcaklık bunlardan biridir. Karın üzerine koyulmayan torbaların düşüğe yol açması beklenmez. Ayak, baş, omuz, sırt, bel, kol için torba kullanılabilse de karın etrafı için dikkatli olmak gerekir.

Yüksek sıcaklık, kan basıncındaki dengeyi bozarak rahmi olumsuz etkiler. Bebeğin yaşam alanı olan rahimdeki ani değişimeler zararlıdır. Vücudunuzun kan dolaşımında meydana gelecek dengesizlikler erken doğuma yol açabilir.

Hamilelikte Ağrı Kesici Kullanılır Mı?

hamilelikte ağrı kesici
hamilelikte ağrı kesici kullanımı

Ağrılarını dindirmek isteyen hamileler, bazı ağrı kesicilerden faydalanabilir. Sık yapılan yanlışlar bilinmeli ve uygun ilaçlar kullanılmalıdır. Doktor veya eczacıya danışmadan hamilelikte ağrı kesici kullanmak mide ve bağırsak kanamalarına, böbrek bozukluklarına ve ilgili ilacın prospektüsünde belirtilmiş yan etkilere yol açabilir. Hafif bir ilaç olduğu düşünülerek hamileler tarafından sık sık kullanılan aspirin güvenli sayılmaz. Düşük etkisinden dolayı ağrıları çabucak kesemeyen ve daha fazlasına ihtiyaç duyulan aspirinler, bebeğinizi çok miktarda kimyasala maruz bırakır. Beklenmeyen etkilerle karşılaşılması durumunda zaman kaybetmeden acil servise başvurmak gerekir. Sizin için hayati olmayan yan etkilerin bebeğe zarar verme ihtimali fazladır.

Bunlar ilgini çekebilir?

Hamilelikte Hangi İlaçlar Kullanılmamalıdır?

Hamilelikte hap yutulur mu?” sorusunun cevabı doktorunuzdadır. Hamilelik dönemi, sağlık durumunuz, bebeğin sağlık durumu incelenerek ilaç yazılabilir. Kullanabileceğiniz ilaçlar düşük etkili olmakla beraber, kesinlikle kullanmamanız gereken ilaçlardan da söz edilebilir. Epilepsi ilaçları, diyabet ilaçları, bağırsak paraziti ilaçları, astım ilaçları, obezite ilaçları, psikiyatrik ilaçlar ve antibiyotikler hamilelikte kullanılamaz. Etken maddelerine veya gruplarına göre, uzak durulması gereken diğer ilaçlar şöyledir:

  • Aztreonam
  • Karbapenem
  • Kloramfenikol
  • Meropenem
  • Metimazol
  • Spektinomisim
  • Meglitinidler
  • Sulfonamid grubu
  • Beta – bloker grubu
  • Non – steroid anti inflamatuar grubu

Hamilelikte kullanılmaması gereken ilaçlar arasında, tedaviniz için gerekli olanlar bulunuyorsa doktorunuza bilgi vermelisiniz. Hamilelik öncesinde başlayan ilaç tedavileri mutlaka doktora rapor edilmelidir.