Hamilelik

Hamilelikte sivilce neden olur?

Hamilelikte sivilce, Sivilce tıbbi adıyla akne vulgaris, her yaştan insanın başına gelen bir cilt problemidir. Hamilelikte sık görülmesi bir çok nedene bağlanabilir.

Bu yazımızda hayatınızda çok önemli olan bir dönemde, hamilelikte çıkan sivilcelerin sebeplerinden, belirtilerinden bahsedeceğiz. Cildiniz daha fazla bozulmaması ve bu problemden kurtulmanız için bazı önerilerde bulunacağız.

Sivilce (Akne) Nedir?

Sivilce her yaşta karşılaşılabilen bir cilt  problemidir. Hatta en sık karşılaşılan cilt problemlerinden biridir. Sivilce vücutta oluşan iltihaplı/iltihapsız minik kırmızı kızarıklıklara denir. Çoğu insan ergenlikte bolca sivilce deneyimlemiştir. Cinsiyet hormonlarının gösterdiği artışla yüzde ve vücudun birçok bölümünde akneler gözlenir. Kimi insan hayatı boyunca sivilceyle uğraşırken bazı insanlar ise ergenliğini dahi sivilcesiz geçirir bu durum tamamen yapıyla alakalıdır.

Hamilelikte Sivilce

Hamilelik bir kadının hayatında en çok değişim yaşadığı dönemdir. Gerek fizyolojik, gerek psikolojik bu değişimlerin birçoğu hormonal kaynaklıdır. Hormonlar alışkanlıklarımızı, psikolojimizi, vücut ritmimizi ve fizyolojimizi belirler. Hamilelikte hormonların salgılanması birçok değişikliğe uğrar ve bu da hamile kadınlarda pozitif veya negatif etkilerle görülür. Cildimiz oldukça hassastır ve hormonal değişikliklere ilk yanıt veren organlardan biridir. Hamilelerin ciltlerinde sivilcelenme olması hormonların negatif etkilerinden biridir. Ciltleri yağlı olan ve cilt yapısı buna müsait olan annelerde diğerlerine kıyasla daha çok görülebilirken daha önce hiç sivilce çıkarmamış anne adayları bile hamilelikte sivilce problemini yaşayabilir. Hormonların en çok artış gösterdiği ilk trimester yani ilk üç ayda artış gösteren sivilceler daha sonrasında geçebilir de.

Hamilelikte Sivilce Neden Olur?

Hamilelikte Sivilce Neden Olur

Hamilelikte sivilce oluşumu, anne adayının cilt tipi, genetik ve hormonal gibi birçok sebebe bağlanabilir. Sivilce oluşumu için ciltteki gözeneklerde tıkanma yaşanması gerekir. Bu tıkanmaya ciltte artan sebum miktarı neden olur. Sebum, deri altı dokusunda bulunan salgı bezlerinden salgılanan bir yağ benzeri bileşendir. Sebumun salgılanmasının amacı cildi korumasıdır. bir yağ benzeri bileşendir. Sebumun salgılanmasının amacı cildi kurumaktan koruması ve nemli tutmasıdır. Bazı dönemlerde vücudumuzda sebum salgısı artar. Bu durum hormonal değişikliklerimize bağlıdır. Bu dönemler: ergenlik ve hamileliktir. Hamilelikte artan androjen hormonları deri altında bulunan sebase bezlerini uyarır ve sebum salgısını artırır. Sebum gözenekleri ölü deri hücreleriyle beraber tıkar ve  bakteri üremesine çok uygun bir ortam oluşur. Gözeneklerde oluşan enfeksiyonlar iltihapla sonuçlanır ve hamilelikte anne adaylarının yaşadığı sivilce problemi bundan kaynaklanır.

Hamilelikte Sivilceyi Artıran Nedenler Nelerdir?

Hamilelikte herkeste sivilcelenme yaşanır diye bir durum yoktur. Gebelik sivilce oluşumuna daha yatkın olunan bir dönemdir ancak bu dönemde de sivilce oluşumunu artırabilecek birçok sebep vardır. Öncelikle gebelikte asıl sivilcelerin çıkmasına sebep olan neden hormonlar, her kişide farklılık göstereceği için bazı kişiler gebeliklerini sorunsuz atlatırken bazıları sivilce problemleriyle boğuşur. Genetik yatkınlık bu durumda çok önemlidir. Kişinin annesi de hamilelik döneminde sivilcelenme yaşadıysa bu genetik olarak aktarılmış olabilir. Beslenme alışkanlığınızın bozuk olması, yağ ağırlıklı beslenmeniz veya hamile kalınca diyetinize dikkat etmemeniz de sivilceye sebep olabilecek bir başka nedendir. Baharatlı veya çok şekerli  yiyecekler de sivilcelenmeyi artırır. Sigara kullanımı her açıdan cilde zarar verir. Gebelikte kullanmıyor olsanız dahi önceden kullandığınız sigaralar cildinizin yapısına zarar vermiş olabilir.  Cildinizin yatkınlığı da sivilcelenme konusunda çok önemli bir etkendir. Ergenliğinizi çok sivilceli geçirdiyseniz veya yağlı bir cildiniz varsa bu durum da hamilelikte bu problemin tekrar etmesine sebep olabilir.

Hamilelikte Sivilce Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte oluşan sivilceleri herhangi bir vücut lezyonundan ayırt etmek oldukça kolaydır. Sivilceler iltihaplı küçük kızarıklıklardır. En sık yüzde görüldüğü gibi vücudun her yerinde görülebilir. Hamilelerde en sık görüldüğü bölgeler yüz ve göbek çevresidir. Cildinizde yağlanma ve iltihaplı kızarıklıklar varsa sivilcelenme problemini yaşıyorsunuz demektir.

Hamilelikte Sivilceler Nasıl Geçer?

Herkes hamileliklerinde güzel görünmek ve sorunsuz bir cilde sahip olmak ister ancak sadece bir kısmı bunu başarabilir. Sivilce probleminin oluşmadan önüne geçmek tedavi etmekten oldukça kolaydır ancak merak etmeyin iki durum için de işe yarayabilecek birçok yöntem var. Öncelikle cilt temizliği hem sivilcelenmeyi önlemede hem de onunla savaşmada çok önemlidir. Cilt temizliğinizi rutin haline getirmelisiniz. Sabah uyandığınızda ve gece yatmadan önce cildinizi biriken kir ve tozdan arındırmalısınız. Bunu yaparken kullandığınız ürünlerin cilt yapınıza uygun olduğundan emin olmalısınız. Cildinizi yağdan arındırmak için kurutmamalı, nem ve ph dengesini bozmamaya özen göstermelisiniz.

Ellerimiz vücudumuzda en sık kirlenen organlarımızdır. Yüzdeki sivilcelenmeyi önlemek için yüzümüze fazla dokunmamalıyız. Aynı zamanda yastıklarımızı her zaman temiz tutmalısınız.

Makyaj yaparken cildin nefes alacağı şekilde hafif makyajları tercih etmeli, gerekmedikçe fondöten, kapatıcı gibi ağır ürünleri tercih etmemelisiniz.

Diyetinize de hamilelikte sivilcelenmeden korunmak için dikkat etmeniz gerekir. Çok yağlı ürünler tüketmekten kaçınmalısınız. Cips gibi fazla baharatlı veya çikolatalar gibi fazla şekerli ürünlerin tüketimin azaltmalısınız.

Cildinizi sert ürünlerle tahriş edip sivilcelerin oluşması için ortam yaratmamalısınız.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

4 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

10 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

11 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

11 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

11 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

12 ay ago

This website uses cookies.