Hamilelikte Sivrisinek Isırması Zararlı mı?

Hamilelikte sivrisinek ısırması sıklıkla görülmektedir. Sivrisinekler küçük ve kısa ömürlü olan canlılardır ve genellikle yaz aylarında ortaya çıkarlar. Sivrisinekler her ne kadar küçük ve zararsızmış gibi görünseler de pek çok hastalığı taşıyor olabilirler. Kaşıntılı ısırıkların yanında büyük küçük pek çok sorunu da beraberlerinde getirebilirler.

Birçok insan sivrisinekler tarafından her yıl ısırılmaktadırlar. Sivrisinekler insanları farklı derecelerde etkilemektedirler. Yapıları gereği sivrisinekler ısırdığında bir taraftan kan alırken diğer taraftan da tükürüklerini enjekte eder. Tükürükleri içerisinde antikoagülan ve yabancı proteinler yer almaktadır. Bu yabancı proteinler insan vücudunu etkilemektedir. Bağışıklık sistemi yabancı proteinler nedeni ile tetiklenmektedir. Bunun sonucunda da beyaz kan hücreleri etkilenmekte olan bölgeye ulaşır ve yardımcı bileşen olan histamin salgılarlar. Böylelikle ısırığın olduğu bölgede kaşıntı ve şişlik gibi belirtiler ortaya çıkar.

Hem dişi hem de erkek sinekler bitki nektarları ve su ile beslenmektedirler. Dişi sinekler ise üremek için diyetlerinde kana ihtiyaç duymaktadırlar. Bu nedenle insanları ısıran sinekler dişi sineklerdir. Sivrisinek ısırıkları çok nadiren alerjik reaksiyonlara neden olmaktadır. Hamilelikte sivrisinek ısırığı genel olarak önemli bir probleme ya da hastalığa yol açmamaktadır. Ancak bu noktada ısırıldıktan sonra yüksek ateş, lezyon, eklemlerde şişlikler gibi belirtiler olması sivrisineklerin taşıdıkları hastalıklar nedeni ile ortaya çıkabilir. Böyle durumlarda vakit geçirmeden sağlık kuruluşlarına başvurmak gerekmekte ve uygun tedavileri kabul etmek gerekmektedir.

Hamilelikte Sivrisinek Isırığı

Hamilelikte Sivrisinek Isırığı

Yaz dönemlerinin gelmesi ile birlikte sivrisinekler ortaya çıkmaktadır. Bu süreçte herkes gibi hamilelerde sivrisinek ısırıklarına maruz kalabilmektedir. Hatta bu noktada hamileler normal insanlara göre daha çok sivrisinek ısırıklarına maruz kalabilmektedirler. Yaz geceleri tamamen kabusa çeviren sivrisineklerin en çok hamileleri ısırdıkları ortaya çıkmıştır. Vücut ısısı yüksek olan ve kolesterolü yüksek olan kişiler sivrisineklerin başlıca hedefleri olmaktadır.

Hamilelik dönemlerinde vücut metabolizma hızı artış göstermektedir. Bu nedenle de hamileler sinekler tarafından çok daha fazla ısırılabilmektedirler. Aynı şekilde kolesterolü yüksek olan kişiler de başlıca hedefleri olmaktadır. Bunlar bilimsel ispat edilmişlerdir. Sivrisinek ısırıklarının yol açabileceği hastalıklar bulunmaktadır. Bu nedenle olası belirtiler sonrasında sağlık kuruluşlarına başvurmak gerekmektedir.

Hamilelikte Sivrisinek Isırması Riskleri

Hamilelikte Sivrisinek Isırması Riskleri

Hamilelikte sivrisinek ısırması riskleri çeşitlidir. Sivrisinek ısırıkları genel olarak büyük problemlere neden olmamaktadır. Ancak çeşitli hastalıklara da neden olabiliyor. Sıtma, sarıhumma, Nil humması, grip, tifüs gibi hastalıklara sivrisinek ısırıkları ile kapılmak mümkün olabilmektedir. Bu gibi hastalıkları insanlara taşıyabilmektedirler. Ülkemiz sınırları içerisinde de sıtma en büyük risklerdendir. Bu noktada sivrisinek ısırıklarına dikkat etmek gerekmektedir.

Sivrisinek ısırıkları sonrasında ısırılan bölgeye buz ve kolonya uygulanmalıdır. Bu şekilde olası problemlerin önüne geçilebilecektir. Sivrisineklerden korunmanın pek çok yolu bulunmaktadır. Bunlardan biri de vücut koruyuculuğu olan spreyler kullanmaktadır. Yaz boyunca açıkta kalan bölgelere kimyasal sivrisinek kovucu spreyler uygulanmalıdır. Bu şekilde sivrisinek ısırıklarından korunabilmek mümkün olacaktır.

Hamilelikte Sivrisinek Isırması Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte Sivrisinek Isırması Bebeğe Zarar Verir mi

Hamilelikte sivrisinek ısırması bebeğe zararı olur mu şeklinde sorular merak edilir. Sivrisinek ısırmaları genel olarak büyük problemlere yol açmasa da çeşitli hastalıkları insan vücuduna soktuğu bir gerçektir. Bu nedenle sivrisinek ısırıklarından gelebilecek hastalıklardan anne karnında bebekler de etkilenecektir.

Var olabilecek problemleri önlemek amacı ile yaz boyunca açıkta kalan bölgelere doğal ve kimyasal çeşitleri bulunana sivrisinek kovucu spreylerin kullanılmasında yarar vardır. Yaz dönemlerinde ortaya çıkan sivrisineklerden bu şekilde kurtulabilmek mümkün olacaktır. Sivrisinek ısırıklarından korunabilmek için doğal tarifler bulunmaktadır. Bu tarifler uygulanarak korunmak mümkün olacaktır. Bunların yanında alerjik bir yapıya sahip olan kişilerin ekstra korunma sağlamaları gerekmektedir. Sivrisinek ısırıkları alerjik reaksiyonlara neden olabilirler. Isırık olan bölgelere soğuk kompresler yapmak kaşıntıları ve diğer pek çok problemleri giderebilir.

Bunlar ilgini çekebilir?

Hamilelikte Sivrisinek İlacı Kullanımı

Hamilelikte Sivrisinek İlacı

Hamilelikte sivrisinek ilacı kullanmak sivrisineklerden korunabilmek için tercih edilebilir. Ancak bu durumda herhangi bir ilaç kullanımı öncesinde doktora danışmakta yarar vardır. Sivrisinekler yaz dönemlerinde ortaya çıkmakta ve yaz gecelerini cehenneme çevirebilmektedir. Bu gibi durumlarda sivrisineklerin ısırıklarından korunmak isteyenler çeşitli spreylerden ve ilaçlardan medet ummaktadır. Hamilelik dönemleri son derece hassas ve özen gerektiren dönemlerdir.

Annenin vücuduna aldığı her türlü ilaçtan bebekte doğrudan etkilenecektir. Bu nedenle sivrisineklerden korunmak adına kullanılmak istenilen ilaçlardan ve kimyasal içerikli spreylerden önce doktorlara danışmak gereklidir. Doktor tavsiyesi üzerine kullanımlar gerçekleştirilmelidir. Bu süreçte kullanılacak her türlü ilaç ve sprey doğrudan bebeğe zarar verebilir. Bu gibi etkilerin öğrenilebilmesi ve doğru kullanımların gerçekleştirilebilmesi için doktora danışmak gereklidir. Sivrisineklerden korunabilmenin ilaç dışında da pek çok yolu bulunmaktadır. Doğal yöntemler ile birlikte de sineklerden korunabilmek mümkündür.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

4 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

10 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

11 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

11 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

11 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

12 ay ago

This website uses cookies.