Hamilelikte Sucuk Yenir Mi?

Hamilelikte sucuk tüketmek konusunda kafa karışıklığı yaşayan anne adayları, hayatlarının en özel dönemlerinden olan hamilelik sürecinde bu sebepten sıkıntı yaşamak istememektedir. Şarküteri ürünlerinin neredeyse tamamı işlenmiş gıdalardır. Bu sebeple içeriklerinde birçok zararlı madde bulunmaktadır. Çoğu kanserojen olan bu maddelerin bebeğin gelişimini olumsuz etkilediği bilinmektedir. Dünya çapında yapılan araştırmalar sonucunda bilim insanları özellikle hamilelik döneminde sucuk tüketimini önermemektedir.

Hamilelikte Sucuk Yemek Zararlı Mı?

Hamilelikte sucuk yemek kaçınılması gereken bir durumdur. Gıdalara parlak renk vermeyi sağlayan nitrik ve nitrat tuzları sucuk, salam, sosis gibi şarküteri ürünlerinin içinde bolca bulunmaktadır. Bu tuzlar, kanserojendir. Yapılan araştırmalar sonucunda hamilelik döneminde bu katkı maddelerini içeren yiyecekleri tüketen annelerin bebeklerinde beyin gelişiminde gerilik ya da bozukluk sıkça gözlemlenmektedir. Beyin gelişimine ek olarak beden gelişimini de olumsuz etkilediği bilinmektedir. Ayrıca kanser riski de bir hayli fazladır.

Düşük bir ihtimal olsa bile bu tür zararlı maddelerin hamilelik sürecinde sıklıkla tüketilmesi erken doğum ve düşük gibi istenmeyen durumlarla karşılaşılmasına da sebebiyet vermektedir.

Hamilelikte Sucuk Yenirse Ne Olur?

Hamile beslenmesi açısından zararlı kabul edilen işlenmiş gıdalardan olan sucuk, kanser ya gelişim bozukluğunun yanı sıra hiperaktivite bozukluğuna da sebep olabilmektedir. Bunun da temelinde beyin gelişimine olan olumsuz etkisi yatmaktadır. Bu nedenle hamilelikte sucuk yemek mümkün olduğunca kaçınılması gereken bir durumdur.

Bir diğer olumsuz etki bağırsak paraziti oluşma ihtimalidir. Hamilelikte sucuk iyi pişirilmeden tüketildiğinde bu sorunla karşılaşma olasılığı daha da artmaktadır. Bağırsak parazitlerinin hem anne hem de bebek için oldukça zararlı olduğu bilinmektedir. Çeşitli hastalıklara sebebiyet vermenin yanı sıra yine bebeğin gelişimini de olumsuz etkilemektedir.

Sucuk, içerisinde zararlı maddelere ek olarak oldukça fazla miktarda yağ bulundurmaktadır. Bu da annenin gebelik süresince kontrolsüz kilo artışı yaşamasına sebep olacaktır. Ayrıca içeriğindeki yoğun baharat ve tuz sebebiyle ödem şikayeti de artabilmektedir.

Sayılan tüm bu olumsuz etkiler işlenmiş gıdaların tamamı için geçerlidir. Bu nedenle hamile beslenmesi planlanırken bu tür gıdalardan kaçınmak, doğal ürünleri tüketmek faydalı olacaktır.

Bunlar ilgini çekebilir?

Gebelikte Sucuk Tüketmek Toksoplazmaya Sebep Olur Mu?

Hamilelikte sucuk yemek anne ve bebeği için olumsuz etkiler göstermektedir. Bunlardan en zararlısı bir parazitin yol açtığı toksoplazmadır. Bu parazit çiğ et tüketimiyle ya da kedi dışkısına temas ve benzeri yollarla bulaşabilmektedir. Etkileri oldukça yıkıcıdır. Gebeliğin düşükle sonlanması, erken doğum ve doğum sonrası bebek ölümü karşılaşılması muhtemel durumlardandır. Toksoplazma bebeğin nöbetler geçirmesine sebep olmaktadır. Buna ek olarak karaciğer ve dalakta büyüme, çeşitli göz enfeksiyonları ve sarılık bu parazitin sebep olduğu hastalıklardır.

Bu parazitin anne adayına bulaşmaması için çiğ et tüketiminden kaçınmak gerekmektedir. Sucuk da et içeren bir gıda olduğu için, hamilelikte sucuk tüketilecekse mutlaka iyi pişirilmelidir.

Toksoplazma içeren kırmız et ürünleri karşılaşma olasılığı, yetkili kuruluşlar tarafından yapılan denetlemeler sayesinde oldukça düşük bir olasılıktır. Ancak tüm bu hastalığın tüm dünyada hala görülmekte olduğunu ve anne-bebek üzerinde yarattığı olumsuz etkileri göz ardı etmemek gerekmektedir. Hamile beslenmesi özen gösterilmesi gereken bir konudur ve böyle bir durumda işi şansa bırakmamak gerekmektedir.

Hamilelikte Sucuk Yemenin Yararları Neler?

Gebelikte sucuk tüketmek hiçbir açıdan faydalı değildir. Aksine olumsuz etkileri fazladır. Sucuk, salam, sosis gibi gıdaların tüketimi sadece gebelik döneminde değil, hiçbir durumda önerilmemektedir. İnsan sağlığına zararlı kanserojen maddeler içermesine ek olarak genellikle et ürünlerinin artık kısımlarından yapılan (Özellikle ucuz olan ve güvenilmeyen markaların ürettiği ürünler) bu işlenmiş gıdalar birçok sağlık sorununu tetiklemektedir.

Tüm bu bilgiler ışığında net bir şekilde söylenebilir ki; hamilelikte sucuk yararları olmayan aksine zararlı olan bir beslenme tercihi olacaktır.

Hamilelikte Sucuk Nasıl Tüketilmedir?

Hamilelikte sucuk yenilir mi sorusunun yanıt olumsuz olsa da bazı durumlarda anne adayı ciddi bir aş erme durumuyla karşı karşıya kalabilmektedir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda anne adayı aş erdiği besini tüketemediğinde olumsuz etkilenmektedir. Artan stres seviyesi çeşitli sıkıntılara yol açmaktadır. Bu nedenle hamilelikte sucuk yemek ayda 1 ya da 2 defayla sınırlı kalmak şartıyla anne adayının tercihine bırakılabilmektedir.

Ancak gebelikte sucuk tüketimi için dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Bunlar:

  • Tercih edilecek sucuğun kırmızı etten yapılmış olması (Tavuk ve benzeri ürünlerden yapılan sucuklar tercih edilmemelidir.)
  • Herhangi bir parazit sorunuyla karşılaşmamak amacıyla iyi pişirilmiş olması (İyi pişirmek amacıyla yüksek ısı kullanılırken sucuğun herhangi bir şekilde yanmamasına dikkat edilmelidir. Böyle bir durum yaşanırsa o ürün tüketilmemelidir.)
  • Hamilelikte sucuk tüketmek isteyen anneler bu ürünü az miktarda yemeli ve mutlaka porsiyon kontrolü yapmalıdır.
  • İçeriğini bildiğiniz ve piyasada güvenilirliğini kanıtlamış markaların ürünleri tercih edilmelidir.
Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

2 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

8 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

9 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

9 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

10 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

10 ay ago

This website uses cookies.