Sık idrara çıkma bir erken gebelik belirtisidir. Aynı zamanda bebek ve rahim büyüdükçe mesane üzerindeki baskı artar ve bu da sürekli idrar varmış hissi yaratır. Endişelenecek bir durum olmamakla birlikte son derece can sıkıcı olan sürekli idrar varmış hissi, enfeksiyon ihtimalini de akıllara getirir. Normal şartlar altında doğumdan hemen sonra kaybolacak his hamileliğin anne adayına yaşattığı en önemli zorluklar arasında sayılabilir. PekiHamilelikte Sürekli İdrar Varmış Hissi Neden Olur?
Sık idrara çıkma ihtiyacının nedeni vücudumuzda artan kan miktarıdır. Kan dolaşımına uyum sağlaması gereken böbrekler, fazladan sıvı üreterek idrar kesesine yollar. Hamilelikte en sık görülen semptomlar arasında yer alan durum günlük hayatı zora sokar.
Doğum yaklaşırken bebeğin pelvis ve mesane üzerindeki ekstra baskısı sürekli idrar varmış hissi yaratır. Anne adaylarının her ihtiyaçta tuvalete gitmesi ve idrarı tutmaya çalışmaması tavsiye edilir.
Sık idrara çıkma isteği hamilelik boyunca sürebileceği için bu duyguyla baş edebilme becerilerinin geliştirilmesi en doğru olandır. Vücudun su dengesinin korunması ve sağlıklı kalabilmek için hayatı kolaylaştıracak öneriler şu şekilde listelenebilir.
Kegel egzersizi nasıl yapılır? İdrar yaparken pelvik taban kasları 5 saniye boyunca tutulur. 5 saniye idrar yapmaya devam ettikten sonra işlem tekrarlanır. Zamanla süre artırılarak 10 saniyeye çıkarılır. Egzersiz günde 4-5 kez tekrarlanmalıdır.
Her anne adayında farklılık olmakla birlikte hamilelikte sık idrara çıkma belirtileri 6.haftadan itibaren görülür. Çok sık görülen bir gebelik semptomu olmasına rağmen bu durum bir sağlık sorununun habercisi de olabilir.
İdrar çıkma sıklığının gebelikten mi yoksa idrar yolu enfeksiyonu kaynaklı mı olduğu mutlaka araştırılmalıdır. Sorun enfeksiyon kaynaklıysa idrar yaparken yanma ve ağrı hissi oluşabileceği gibi idrarda bulanıklık veya kan da görülebilir. Büyüyen rahim idrar yoluna baskı yaparak bakteriyel enfeksiyon riskini artırır. Teşhis ve tedavi planı için mutlaka hekime danışılmalıdır.
Geçici bir diyabet türü olan gebelik şekerinin en sık karşılaşılan belirtisi sık idrara çıkmadır. Bebeğin sağlıklı gelişimini etkilemeyen ve doğumdan sonra kendiliğinden kaybolan sorun 24 ila 28.haftalar arasında yapılacak testle tespit edilebilir. Sürekli idrar varmış hissine susuzluk, bulantı ve halsizlik ekleniyorsa zaman kaybetmeden hekime başvurulmalıdır.
Hamileliğin ilk haftalarından itibaren anne adayının yaşam konforunu düşüren sık idrara çıkma doğum belirtisi değildir. Doğum yaklaştıkça bebeğin aşağıya inmesi ve bebek başının mesaneye yaptığı baskı sık idrara çıkma ihtiyacı yaratır ki bu da son derece normaldir.
Klinik araştırmaların sonucuna göre günde 4-8 kez arası idrara çıkmak normal kabul edilirken hamilelik süreci dışında günde 8’den fazla idrara çıkmak uzman kontrolü gerektirir. Gebeliğin özellikle son üç ayında bebek ve rahim hacmindeki artış idrar yolları üzerinde baskı oluşturur. Bu da sürekli idrar yapma isteğinin en temel nedenidir.
Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu belirtileri arasında; idrara yaparken yanma hissi, sık idrara çıkma, mide bulantısı, kusma, kasıklarda ağrı, bulanık, kanlı veya kötü kokulu idrar sayılabilir. İdrar yolu enfeksiyonundan korunmak için;
İdrar yolu enfeksiyonunun tedavi edilmemesi halinde böbrek hastalıklarına neden olabileceği unutulmamalıdır!
Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…
Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…
Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…
Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…
Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…
Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…
This website uses cookies.