Yerleşme kanaması hamileliğin ilk zamanlarında ilk üç ay içinde adet döneminden 2-3 gün önce görülen lekelenmedir. Hamilelikte yerleşme kanaması hafif bir kanamadır. Adet kanamasına yakın bir zamanda olduğu için adet kanaması ile karıştırılabilir fakat adet kanaması kadar yoğun olmayan lekelenme gibi bir kanamadır. Yerleşme kanaması genellikle kısa süren kanamalardır. En uzun beş gün olarak görülür. En kısa olarak ise üç saat olarak bilinmektedir. Yerleşme kanaması adet kanamasına oranla daha kahverengi veya pembe renklidir. Yerleşme kanamasının yaşanıp yaşanmaması, süresi, rengi kişiye bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Yumurtanın döllenmesinin ardından rahim duvarı kalınlaşır ve embriyo rahime tutunur. Bu durumda gebelik başlamış olur. Yerleşme kanaması tam da embriyonun rahme tutunmaya çalışmasıyla ortaya çıkar. Hamilelikte yerleşme kanaması yaşayan her kadın hamilelikte yerleşme kanaması zararlı mı sorusunun yanıtını merak etmektedir. Yerleşme kanaması kısa süreli görüldüğünde tehlikeli değildir. Ancak yerleşme kanamasının süresinde ve miktarında artış görülürse mutlaka doktora başvurmalıdır. Yerleşme kanaması yaşayan hamileler endişe etmemelidirler.
Yerleşme kanaması hamileliğin ilk üç ayında rastlanabilir. Yerleşme kanamasına en sık hamileliğin 5-10 günleri arasında görülür. Yani tam olarak embriyonun rahme tutunma döneminde oluşan bir kanamadır. Bu kanama bir iki gün arasında kesilmelidir. Hamileliğin ilk haftalarında rastlanan yerleşme kanaması adet kanması ile karışabilir. Fakat yerleşme kanaması kahverengi veya pembe renkli olarak akıntı gibi değil lekelenme tarzında görülür. Lekelenme olarak görülen yerleşme kanaması günlerce sürmez. Günlerce süren kanama veya üst üste görülen lekelenmeler düşük habercisi olabilir. Akıntı şeklinde olan veya üst üste lekelenmeler görenler mutlaka doktora gitmelidir. Her gebelikte kanama yerleşme kanaması değildir. Yerleşme kanaması her kadının acı eşeğine göre değişmesine rağmen ağrısız sadece ufak bir sızı şeklinde görülür.
Yerleşme kanaması adetin ilk günkü kanaması ile karıştırılır. Adet kanamasının ilk gününde görülen kahverengimsi koyu sıvı aynı yerleşme kanamasında rastlanan bir görüntüdür. Fakat adet kanamasında ikinci günden itibaren kanın rengi canlı kırmızıya dönerken yerleşme kanaması kahverengi veya pembe renkte bir lekelenme görülür. Adet kanamasında olan yoğun akıntı yerleşme kanamasında gözlenmez. Yerleşme kanamasında sıvı koyu ve yoğundur.
Adet kanaması her kadında farklılık göstermesiyle birlikte yaklaşık üç ile on gün arasında görülmektedir. Yerleşme kanamasının süresi en kısa beş saat en uzun üç gün arasında değişiklik göstermektedir. Üç saatlik süren kanama akıntı şeklinde hissedilir biçimde değildir. Kanamanın olduğu bile hissedilmez. Yerleşme kanaması adet döneminden iki gün önce gözlemlenmektir. Adeti düzenli olan bir kadın yerleşme kanaması ile adet kanamasını gününden bile fark edebilmektedir. Adet kanamasında sıklıkla sancı gözlemlenirken yerleşme kanasında anne adayının acı eşeğine bağlı olarak değişse de en fazla bir sızı olarak hissedilmektedir.
Yerleşme kanaması yaklaşık olarak üç ile dört gün arasında lekelenme olarak görülür. Hamilelikte yerleşme kanaması süresi her kadında farklılık göstermektedir. Bazı hamile kadınlarda hiç kanama görülmezsen bazı hamile kadınlarda ise yaklaşık bir hafta kadar yerleşme kanaması görülebilir. Kanamanın yerleşme kanaması olduğundan emin olmak için mutlaka doktora gidilmelidir. Hiçbir zaman kanamanın ne kanaması olduğundan kesin emin olunmaz. Yerleşme kanamasında süreden de önemli olan kanama şiddetidir. Üç saat veya beş gün arasında değişiklik gösteren yerleşme kanaması her iki durumda da sakıncalı değildir. Fakat kanama da yoğunluk fazla ise bu düşük tehlikesinin habercisi olabilir.
Bunlar ilgini çekebilir?
Yerleşme kanaması bazı hamilerde hiç görülmediği gibi bazı hamilelerde ise ona gün boyunca görülebilir. İkisi durumda hamileliğin sağlıklı ve sağlıksız olduğu anlamına gelmez. Yerleşme kanaması görmeyen veya gören kişi arasında bebeklerinin sağlıklarıyla ilgili en net bilgi doktordan alınmaktadır. Yerleşme kanaması görmeyen kadın da yerleşme kanaması giren kadında düşük yapabilir. Yerleşme kanaması gebeliğin yüzde yüz tuttuğunun habercisi olmadığı gibi hamileliğin kötü sonuçlanacağı anlamına da gelmez.
Gebelikte kan gelmesi sorunu yaşanmaması her zaman yerleşim kanaması olarak değerlendirilmemelidir. Dış gebelik ve düşük gibi ihtimallerde göz önünde bulundurmalıdır. Genellikle gebelikte görülen kanama yerleşme kanamasının habercisi olsada kanama görülmesiyle mutlaka doktora danışılmalıdır. Yerleşme kanası gören kadınların en merak ettiği soru hamilelikte yerleşme kanaması nasıl tedavi edilir sorusudur. Yerleşme kanaması tedavi edilecek bir durum değildir. Hamileliğin ilk aylarında oldukça olağan bir durumdur. Fakat hamile olduğunu bilen kadınlar yerleşme kanamasını göz ardı etmemeli mutlaka doktoruna danışmalıdır.
Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…
Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…
Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…
Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…
Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…
Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…
This website uses cookies.