Categories: Hamilelik

Hamileyken Adet Olunur Mu?

Bebek bekleyen bir çok kadının aklını kurcalayan ‘hamileyken adet olunur mu’ ‘gebelikte adet’ gibi sorular ve çok daha fazlası makalemizde.

Hayır. Hamilelik başladıktan sonra adet göremezsiniz. Sadece bazı kadınlar ve çoğu hamilelik yaşayan kadının gördüğü kanama hamilelikte adet görmeyle ilgili değildir.

Menstrual döngüsü devam eden kadınlar hamilelikten sonra bu durumu yaşamadıkları için adet görmeleri de mümkün değildir. Zaten bir çok kadın biliyor ki hamilelik belirtilerinden en önemli olanı adet görmenin son bulmasıdır.

Kadınların hamileyken adet görülür mü yanılgısına düşmelerinin sebebi ise gebelikte vajinal kanama dediğimiz durumdur.

Döllenmiş yumurta rahim zarına girdikten sonra hormonlar büyüyecek olan bebeği desteklemek için rahimin sağlamlaşmasını tetiklemektedir. Bu aşamada yaşanan kanamalar adet görme ile karıştırılır bu aslında implantasyon kanaması dediğimiz durumdur.

Hamileyken Adet Olunur Mu İlk Ay?

Son gördüğünüz adetten sonra yaşadığınız olası hamileliğin ilk ayında adet olunur mu? diye sorduğunuz sorunun aslında cevabı hayırdır. Çok nadir olarak görülebilen bir iki istisna hariç hamileyken adet olunur mu ilk ay sorusunun cevabı hayırdır.

Yaşadığınız kanamalar kısa ve ağrısız olarak gerçekleşiyorsa bu durum gebeliğin ilk aylarında olağan karşılanmaktadır. Ancak bir günden uzun süren kanamalar ve ağrılı geçen kanamalar için kesinlikle doktorunuza görünmelisiniz.

Hamile Kadınlar Düzenli Olarak Regl Görürler Mi?

Hamilelik yaşayan kadınlar düzenli olarak regl görmezler. Hamileliğin ilk aylarında vajinal kanama durumları olağan iken ilerleyen dönemlerde yaşanan kanamaların tamamı için doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Eğer ilk aylarda yaşadığınız kanamalar da bir günden uzun sürüyorsa hamile kadınlar düzenli olarak regl görürler algısına kapılarak doktora gitmeme gibi bir davranışta bulunmamalısınız. Hamile olduğunuzu anladıktan sonraki bütün zamanlarda yaşayacağınız 1 günden uzun süren kanamalar tehlikelidir.

Hamileyken adet görülmüyorsa neden kanama yaşıyorum;

  • İmplantasyon kanaması,
  • Düşük tehlikesi,
  • Enfeksiyon,
  • Plasenta yerleşimi

nedenleri dolayısıyla olağan ve olağandışı kanamalar yaşıyorsunuz.

Hamileyken adet olunur mu diye soran kadınların bir çoğu halk arasında ‘üstüne görme’ ya da ‘üste görme’ denilen durumu yaşamaktadırlar. Bu dönemde yaşanan kanama regl dönemindekinden farklı renkte ve miktarda görülmektedir.

Biraz kendiyle ilgili ve dikkatli olan bütün kadınlar bu iki kanamanın bir birinden farklı olduğunu ayırt edebilirler.

Bunlar ilgini çekebilir?

Üstüne Görme Nedir?

Yerleşme kanaması diyebileceğimiz bu durum aslında gebeliğin ilk ayında görülen vajinal akıntıdır. Lekelenme tarzında olan bu kanama tipi hamilelik bekleyen kadınlara hamile iken adet olunur mu sorusunu sordurmaktadır.

Adet kanaması ile farklı olduğunu ayırt edemeyenler için üstüne görmenin reglden farklı olduğunu gösteren işaretleri bilmesi gerekebilir. Bunlar;

  1. Soluk pembe ya da soluk kahverengidir.
  2. Adet tarihinden önce gerçekleşir.
  3. Akıntı şeklindedir.

Hamileyken yaşanan bu kanamaları adet sanan kadınlar hamileyken adet kaç gün sürer sorusunu da sormaktadırlar. Bu kanamaların adet kanaması olmadığını öğrendiğimize göre hamileyken adet kaç gün sürer sorusuna yazı içerisinde bahsettiğimiz gibi bir günden uzun sürüyorsa doktorunuza görünmelisiniz yanıtını verebiliriz.

Gebelikte adet durumu ile ilgili sandığımız implantasyon kanaması ya da üstüne görmenin 2 – 3 gün sürdüğü de görülmüştür.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

4 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

10 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

11 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

11 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

11 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

12 ay ago

This website uses cookies.