Hamileyken dövme sildirme sırasında salgılanan pigmentler vücut tarafından emilir. Bu durum ise vücuda zarar verebilir. Dövme silme işlemi sırasında kullanılan anestezik maddeler vücuda zararlıdır. Bu yüzden hamileliyken dövme silme işlemi ertelenmelidir. Ek olarak, hamilelik sırasında cilt güneşe duyarlı hale geldiğinden işlem daha ağrılı olabilir. Lazerle dövme silme hamilelikten önce veya sonra yapılmalıdır. Bu açıdan lazerle dövme silme işlemi sıklıkla tercih edilir. Ancak bu yöntem hamile olan kişilere önerilmemektedir.
Hamilelerde dövme sildirme bazı durumlarda zararlı bir işlemdir. Ayrıca dövmelerin farklı özellikleri nedeniyle dövme silme için gerekli seans sayısını belirlemek zordur. Dövme sildirme işlemi sırasında bazı hastalar, deride çekme gibi hafif ağrı hissettiklerini söylerler. Birçok uygulama anestezi gerektirmez. Bununla birlikte, bazı hastalar lokal anesteziklerin daha rahat olduğunu düşündükleri için bunu tercih etmektedir. Bunun yanı sıra krem ile de ağrıların dinmesi sağlanabilir.
Uygulamadan hemen sonra cilt beyazlamaya başlar ve dövmenin çevresinde kırmızı, şişmiş noktalar belirir. Bu normaldir ve zamanla geçer. Enfeksiyon riskini azaltmak için dövme silindikten hemen sonra tedavi edilecek alana antibakteriyel merhem sürmek gerekir. Bu açıdan dövme silme işlemleri her yaşa, her cilt tipine ve her mevsime uygulanabilir. Her ne kadar hamile olan kişilerde dövme silmenin ciddi zararları olmasa da bu işlemin ertelenmesi tavsiye edilir.
Hamileler dövme sildirebilir mi sorusu kadar sıklıkla sorulan bir diğer soru da hamileyken dövme yaptırılabilir mi sorusudur. Hamilelik sırasında hormonlardaki hızlı artış vücutta değişikliklere neden olur. Kilo alımı, aşırı terleme, cildin belirli bölgelerinin koyulaşması, göğüs ve karında çatlaklar ve kan damarlarındaki değişiklikler ile mantar ve egzama olasılığı artar. Enfekte olabilecek bedensel eylemler gerçekleştirirken son derece dikkatli olunmalıdır.
Son zamanlarda, hamile kadınlar dövme trendine giderek daha fazla katılmaktadır. Hamilelik sırasında kalıcı dövmelerin zararlı olup olmaması cildin dokusuna ve dövme sanatçısına bağlıdır. Hassas kişilere, şeker hastalarına ve cildini iyileştirmekte zorluk çekenlere dövme yaptırmaları önerilmez. Ancak bu tür bir cildiniz ve bu hastalığınız yoksa, bunu yapmak güvenlidir. Hamileyken dövme yaptırmayı düşünen kişiler kullanılan boyaların bitki bazlı olup kanserojen içermemesine dikkat etmelidir. Çünkü bu maddeler dövme yapımına edilirse kan yoluyla bebeğe geçer ve genetik sorunlara neden olabilir.
ND Yag Q-switched lazer, kalıcı dövme silme ve iyi huylu pigmente lezyon çıkarmada mükemmel sonuçlar veren en etkili lazer sistemidir. Bu açıdan eğer gebelikte dövme sildirme tercih edilecekse bu yöntem tercih edilebilir. Dövme silme işlemi sırasında lazerin etkilediği hedef doku, dövmede bulunan mürekkeptir. Pigmentli lezyonlarda hedef doku, cilde rengini veren pigment olan melanindir. Dövmeler ve iyi huylu pigmente lezyonlar ND Yag Q-switched lazer ile tedavi edilir.
Bu lazerler, dokulara çok kısa sürelerde yüksek enerji, fotoakustik etki, ses dalgaları ve ışık dalgalarından kaynaklanan termal hasar ve lezyonlar için dövme pigmenti ve cilt pigmentasyonu sağlar. Bu durumda, melanin pigmenti etkilenir. Sonrasında ise epidermisin yüzeyine zarar verir. Yüzeysel kabuklanma ve hasarlı dokunun lokal kanaması istenen ve beklenen etkilerdir. Pansuman 1 ila 2 gün boyunca antibiyotik merhem ile yapılır. Hastanın günlük aktivitelerini etkilemez. İkinci seans ise en az 3-4 hafta sonra gerçekleşir. Bu açıdan hamilelerde dövme sildirme aşamaları bu şekilde ilerler. Ancak lazer ile dövme silme işlemleri uzmanlar tarafından önerilmemektedir.
Bunlar ilgini çekebilir?
Dövme sildirme hamilelerde önerilmeyen bir uygulamadır. Ancak yine de dövme silme işlemi gerçekleştirilecekse bu süreçten sonra ne olacağının bilinmesi gerekir. Bu açıdan tedavi biter bitmez cilt yüzeyi kırmızı görünür. Tedavi bölgesinde lokal kanamalar meydana gelebilir. İyileşme genellikle 7 7 ila 10 gün sürer. Ancak dövmelerin tamamen silinmesi 4 hafta kadar sürebilir. Orta derecede şişlik, kızarıklık ve ağrı bir hafta boyunca normal olabilir. Ancak bazı durumlarda bu durumlar normal kabul edilmemektedir. Bu açıdan hamile kişiler dövme sildirecekse bu sorunlara dikkat etmelidir. Bunun yanı sıra 24 ila 48 saat sonra duş almakta herhangi bir sakınca yoktur.
Ayrıca dövmenin silindiği alanı kaşımak veya ovmak iyileşmeyi yavaşlatır. Tedavi edilecek alan tamamen kuruyana ve iyileşene kadar makyaj veya kozmetik uygulamamanız da önemlidir. Doğrudan güneş ışığından ise 2 hafta uzak durmanız gerekir. Bu açıdan güneş kremi 6 hafta boyunca kullanılmalıdır. Son olarak tedavi bölgesinde enfeksiyon, kalıcı ve artan kızarıklık, şişlik veya aşırı ağrı yaşarsanız derhal doktorunuza başvurmanız gerekir.
Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…
Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…
Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…
Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…
Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…
Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…
This website uses cookies.