Kıdem Tazminatı, İş Kanunu’nda ifade edilmiş asgari çalışma süresinin işçi tarafından tamamlanması ve yine aynı kanunda ifade edilen sebeplerden birine dayanılarak iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda alınır. Kıdem tazminatı, işçinin çalışma süresi ve ücreti esas alınarak işveren tarafından ödenir. Kıdem tazminatı; işçinin işverene ve işyerine sağladığı katkılar ve geçmişteki hizmetlerine mukabil ödenen bir tazminattır. Kıdem tazminatı; yasada ifade edilen esaslara göre belirlenin ve toplu para şeklinde ödenir.
Kıdem tazminatı her şartta ve her zaman ödenen bir tazminat değildir. İşçinin lehine olan bir tazminatı türü olan kıdem tazminatının alınabilmesi için İş Kanunu’nda düzenlenen şartların mevcut bulunması gereklidir. Bu şartlar şu şekilde ifade edilebilir:
İşçinin kıdem tazminatı hakkına sahip olabilmesi için öncelikle bir yıllık kıdem süresini tamamlaması gerekir. İş sözleşmesinin sonlandığı tarihte, işçinin işyerinde en az bir senelik kıdem sahibi olması şarttır. Bu şart, İş Kanunu madde 14 üzere ifade edilmiş olup işverenin farklı işyerlerinde yapılan çalışma süreleri de toplanarak bir yıllık kıdem tamamlanabilir. İşçi, aynı işverenin işyerinde veya işyerlerinde toplam en az bir yıl çalışmadı ise bu durumda kıdem tazminatı alamaz.
İşçinin kıdem tazminatı hakkına sahip olabilmesi için iş sözleşmesinin, İş Kanunu madde 14’te ifade edilen durumlardan biri sebebiyle sonlanması gerekir. Bu sonlanma, işve ya da işverence ifade edilen maddede yer alan bazı durumlara dayanılarak iş sözleşmesinin feshi neticesinde meydana gelebileceği gibi aynı zamanda işçinin vefat etmesi halinde de gerçekleşmiş kabul edilir. İş Kanunu madde 14’te ifade edilen durumların haricindeki sona erme hallerinde iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda kıdem tazminatı ödenmez.
İş Kanunu madde 25/2’de, ahlaka ve iyi niyet kurallarına aykırı durumlar ve benzerleri başlığı altında ifade ettiği hallerin dışında sonlandırılan iş akdi, işçinin kıdem tazminatı hakkına sahip olmasına neden olur. İş Kanunu madde 25’in 2. Bendinde ifade edilen durumlar aşağıdaki gibidir:
İfade edilen bu durumların meydana gelirse işveren, işçi ile arasındaki iş akdini feshedebilir ve bu hallerde işçi, kıdem tazminatına hak kazanamaz. Ancak iş akdi, yukarıda ifade edilen İş Kanunu Madde 25’in 2. Bendindeki durumların haricinde bir nedenden kaynaklı feshedilirse bu durumda işçi kıdem tazminatına hak kazanır.
İş akdini, İş Kanunu Madde 24’te ifade edilen haklı sebeplere dayandırarak fesheden işçi, kıdem tazminatına hak kazanır. Bir diğer ifadeyle iş sözleşmesinin işçi tarafından feshedilmesinde, fesih nedeni; İş Kanunu madde 24/1’e, 24/2’ye ve 24/3’e dayanıyorsa işçi, kıdem tazminatına hak kazanır.
Kıdem tazminatı davasında zamanaşımının belirlenmesi noktasında 12/10/2017 tarihi esas alınır ve iki farklı zamanaşımı söz konusudur. Bu tarihten önce feshedilen iş sözleşmeleri için kıdem tazminatı zamanaşımı süresi 10 yılken, söz konusu tarihten sonra feshedilen iş sözleşmeleri için kıdem tazminatı zamanaşımı süresi beş yıldır. Kıdem tazminatı davalarında müspet neticenin hasıl olması için sürecin oldukça derin bir hukuki birikim ve deneyimle yürütülmesi elzemdir. Aksi takdirde yasal hak ve menfaat kayıplarının yaşanması kuvvetle muhtemeldir. Bu bakımdan olumlu neticeye kısa zamanda ulaşmak için Kıdem Tazminatı avukatı ile birlikte hareket etmek oldukça faydalı olacaktır.
Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…
Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…
Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…
Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…
Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…
Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…
This website uses cookies.