Sağlık

Kifoz (Kamburluk) Nedir?

Kifoz halk arasında bilinen adıyla kamburluk, sırt ve göğüs bölgesinde rastlanılan rahatsızlıklardan bir tanesidir. Bu durum çocuklar ve bebeklerde görülebildiği gibi yaşlı kişilerde de rastlanabilen tehlikeli bir hastalıktır.

Kifoz, omurganın öne eğilmesine verilen isimdir. Omurgadaki eğrilik 20 ile 55 derece arasındayken normal kabul edilir. Ancak bu derecelerin üzerine çıkıldığında mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bu hastalığın tedavi edilmemesi kişinin yaşam kalitesini düşürür.

Kifoz Türleri Nelerdir?

Farklı kifoz türleri vardır ve farklı sebeplerden kaynaklanır. Çocuklarda ve gençlerde en sık görülen kifoz türleri aşağıdaki gibidir:

1 – Postüral Kifoz: Postüral kifoz ergenlik dönemlerinde sıklıkla karşılaşılan kifoz türüdür. Diğer bilinen isimleriyle kötü postür veya kambur durma olarak da bilinir. Bu kifoz türünde omurganın yapısında büyük boyutlarda anormallikler görülmez. Bu hastalığın sebep olduğu eğrilik genellikle yuvarlak ve pürüzsüzdür.

Postüral kifoz, hastadan dik durması istenerek tedavi edilebilir. Genç kız çocuklarında erkeklere göre daha sık rastlanılır. Nadir olarak ağrılı bir hale gelir. Bu kifoz türü yetişkinlik dönemlerinde devam etmediği için sürekli bir soruna dönüşmez.

2 – Scheuermann Kifozu: Danimarkalı bir radyalog tarafından ilk kez tanımlanan bu kifoz çeşidi kendisinin adına sahip olmuştur. Scheuermann kifozu, genellikle gençlik yıllarının başlarında ortaya çıkar. Bu kifoz türü belirgin olarak zayıf kişilerde görülür ve postüral kifozla kıyaslandığında daha fazla hasara neden olur.

Omurganın yapısında anormalliklere sebebiyet verir. Scheuermann kifozu hastanın dik durmasıyla iyileştirilemez. Erkeklerde kadınlara kıyasla daha yaygın olarak görülür. Büyüme evresini tamamlayan kişilerde hastalığın ilerlemesi de durur. Bu kifoz türü bazen ağrılı olabilir. Ağrı hisseden kişiler, bu ağrıyı eğrinin en çok olduğu yerde yaşarlar. O noktaya “tepe noktası” adı verilir.

Uzun süreli olarak ayakta durmak veya oturmak ağrının daha kötü bir hale gelmesine yol açar.

3 – Konjenital (Doğuştan) Kifoz: Bebek anne karnındayken sağlıklı bir şekilde gelişemediğinde ortaya çıkan kifoz çeşididir. Kemikler normal akıştaki gibi oluşmadığında veya omurlar doğru kaynamadığında rastlanır. Kişinin yaşının ilerlemesiyle beraber bu durum daha kötü bir hal alır. Bu sebeple çoğu kişi eğriliğin ilerlemesini durdurmak amacıyla cerrahi müdahaleye başvurur. Bu hastalığa sahip olan kişiler çoğunlukla böbrek ve kalp rahatsızlıkları da vardır.

Kifoza Neler Sebep Olur?

Önceki kısımda da belirttiğimiz üzere kifoz doğuştan gelişebilen bir hastalık olmanın yanında sonradan da meydana gelebilir. Bilinen kifoz sebeplerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.

  • Omurganın dış etkenlere bağlı olarak dejenerasyon geçirmesi
  • Kemik erimesi
  • Omurga kırıklıkları
  • Omurga çevresinde oluşan iltihaplar
  • Tüberküloz ve omurga enfeksiyonları
  • Omurgayı etkileyen kanser türleri
  • İyi huylu tümör teşhisleri
  • Gelişim çağındaki çocuklarda omurganın ön tarafındaki büyüme çekirdeğinin yeterince büyümemesi
  • Felç teşhisi

Yetişkinlerde Kifoz Belirtileri Nelerdir?

Kifoz; doğuştan ortaya çıkabilen, çocukluk ve ergenlik döneminde rastlanabilen bir hastalık olmanın yanı sıra yetişkin kişilerde de görülebilir. Peki kifozun varlığından nasıl haberdar olabilir? Kifozun en net belirtilerinden biri öne doğru eğik durmaktır. Fakat başka semptomlara sahip olmak da kifozun varlığından şüphe ettirebilir. Örnekleri aşağıda maddeledik.

  • Hafif ya da şiddetli sırt ağrıları yaşamak
  • Kemiklerin eğilmesi sonucu kişinin boyunun normalden kısa görünmesi
  • Dik durmak konusunda zorlanmak ve zaman geçtikçe bu zorluğun arması
  • Kaslarda yorgunluk hissetmek
  • Omurganın aşırı duyarlılığa sahip olması

İlgini çekebilir?: Romatoid Artrit (İltihaplı Romatizma) Nedir?

Bebekler ve Çocuklarda Kifoz Belirtileri Nelerdir?

Rahimde omurganın doğru gelişmemesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu durum yaşanmazsa dahi doğumdan sonra 3. ay itibariyle omurganın gelişimi esnasında yaşanacak anormallikler kifoza sebebi olur. Bir bebeğin kifoza sahip olup olmadığı ailesinin dikkati sayesinde fark edilebilir. Erken teşhis ile önemli ölçüde önlenebilir. 1 yaşını dolduran bir bebek kifoz ameliyatı olduğunda hastalık kontrol altına alınır. Kifoz belirtileri ise aşağıdaki gibidir:

  • Kol ve bacaklarda anormallik
  • Orantısız gövde
  • Kol, bacak ve omuzların eşitsizliği
  • Denge kaybı
  • Öne eğildiğinde ortaya çıkan kamburluk

Kifoz Derecesi Nasıl Ölçülür ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Her birey belirli bir ölçüde eğriliğe sahiptir. Normal duruştaki eğrilik ile ileri derecedeki eğrilik ölçülerek kifoz derecesi belirlenir. Tedavi yönteminin belirlenebilmesi için kifoz derecesinin ölçülmesi önemlidir.

Ölçümler doğrultusunda kişinin kifoz derecesi 50-55 arasındaysa düzenli egzersiz yaparak tedavi olabilir. 55-70 derece arasındaysa hasta kişi kifoz korsesi kullanarak kambur duruştan kurtulabilir. Eğer kişinin kifoz derecesi 70 ve üzeri ise cerrahi yöntemlere başvurulur.

Kifoz Tedavi Edilmezse Nelere Neden Olur?

Kifoz tanım itibariyle bel ve sırt bölgesini kapsayan bir hastalıktır. Ancak tedavi edilmediği takdirde kişinin iç organlarını da olumsuz yönde etkiler. Bu hastalığa sahip olup tedavi olmayan kişilerin ileriki yaşlarında göğüs kafesi deforme olarak kalp ve akciğerleri sıkıştırmaya başlar. Oksijen alışverişi yavaşladığı için kanın pompalanma hızı da düşer. Bu durum tüm vücudu olumsuz yönde etkilemeye başlar.

Kifoz, bel çukurluğunun artmasına sebebiyet verdiği için yaşın ilerlemesiyle beraber bel fıtığı, sırt fıtığı gibi hastalıklara neden olabilir. Omurgayı dik tutan kaslarda ağrı görülebilir. Kireçlenme başlangıcına sebep olabilir.

İlgini çekebilir?: Çörek Otu Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Özet Olarak

Bu yazının tamamından da anlayabileceğiniz üzere kifoz, erken fark edildiği takdirde kolayca önlenebilen bir hastalıktır. Ancak ilerlemesi durumunda tüm vücudu etkileyen ve hayat kalitesini düşüren bir durum haline gelir. Çeşitli şekillerde tedavi edilebilir ve kolayca önüne geçilebilir. Çocuklarda fark edilmesi adına sık sık vücutlarının kontrol edilmesi gerekir. Doktor kontrolünün aksatılmaması da bu noktada büyük bir önem taşır.

Kifoz Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kifoz egzersiz yaparak iyileşir mi?

Bu durum kifozun derecesine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ameliyat olma ya da korse kullanma düzeyine gelmemiş olan kişilerde egzersiz yöntemi ile kişiler tedavi olabilir.

Kifoz kaç derecede ameliyat edilir?

Kifoz farklı derecelerden farklı tedavi yöntemleri sayesinde iyileştirilen bir hastalıktır. Kifoz derecesi 70 ve üzeri olan hastalarda cerrahi müdahale yöntemi kullanılır.

Kifoz ameliyatı riskli midir?

Kifoz ameliyatı omurgalar üzerine yapılan bir ameliyat olduğu için diğer ameliyatlara kıyasla daha çok risk unsuru barındırır. Doktor hatası nedeniyle kısmi felç yaşanabilir veya hasta herhangi bir uzvunu kullanamayabilir. Diğer bir risk unsuru ise enfeksiyondur. Hasta yüksek ateş problemi yaşayabilir. Ayrıca ameliyat sonrası ikinci bir ameliyata ihtiyaç duyulabilir.

Duruş bozukluğu iyileştiğinde boy uzar mı?

Yetişkin kişiler tarafından boy uzatma konusunda yapılacak hiçbir şeyin olmadığı düşünülür. Oysa duruş bozukluğu tedavi edildiğinde kişilerin boyu 3-4 cm kadar uzayabilir.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

4 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

10 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

11 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

11 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

11 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

12 ay ago

This website uses cookies.