Categories: Güzellik

Kükürtlü Sabun Nedir? Ne İşe Yarar?

Kükürt doğada en yaygın bulunan ve bir çok doğal canlının yaşamında önemli yeri olan bir elementtir. Kükürt maddesi kokusuz ve katıdır, rengi ise ne açık ne koyu orta derecede bir sarıdır. Bakteri oluşumuna izin vermeyen yapısı sayesinde güzellik merkezleri ve cilt hastalıklarının tedavisinde çokca kullanılmaktadır. Bugünkü yazımızda sizlere kükürt maddesi ile üretilen kükürt sabunun nasıl üretildiğini, faydalarını, nasıl kullanacağını ve fiyatı gibi bilgileri aktarmaya çalışacağız. Bazı bölgelerde bu sabun sülfür sabunu olarak da bilinmektedir, ikisi aynı sabundur bir fark yoktur.

Kükürtlü Sabun Nedir?

Kükürtlü sabun cilt ve saç sorunları yaşayan herkese tavsiye edilir. Kimyasal binlerce madde içeren şampuan ve sabunlar saçlarınıza zarar verir, onlarda kalıcı hasarlar bırakır. Zayıflayıp, kendini bırakan bir saç kökünü geri getirmenin yolu yoktur. O yüzden sermaye güçlerinin ürettiği kimyasal şampuanlar yerine kükürtlü sabun gibi tamamen doğal yollar ile üretilen sabunları tercih ederek sağlığınızı da koruyabilirsiniz. Kükürt maddesinin doğal bir sabun karışımına eklenmesi yolu ile kükürtlü sabun üretilir. Kükürt maddesinin güçlü rengi ve karakteri ile sabun kayısı içi rengine dönecektir.

Kulunç Ağrısı Nasıl Geçer? yazımız ilginizi çekebilir.

Kükürtlü Sabunu Nasıl Kullanmalıyım?

Kükürtlü sabunun kullanmanın detayları çok önemlidir. Doğal bir şifa kaynağı olduğu kadar yanlış kullanımlarda da kullanıcısına zarar verebilir. Kükürtlü sabun cilt ve saç temizliği için gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Saçlarınızı gün aşırı yıkayabileceğiniz kükürt sabunu ile aynı şekilde duş alırken tüm vücudunuzu da bir kere sabun ile yıkamanız yeterlidir. Tek başına insan vücudu için yeterli olacaktır. Kükürt sabununun uygun olmadığı ciltler ise kuru ve yağsız ciltlerdir. Bu tip cilt türünde kullanılması durumunda sabun maalesef cildinizde çatlaklara ve kaşınmalara yol açacaktır.

Bu sebepten dolayı cildinizi tanımalı ve kuru ciltli iseniz kükürtlü sabun kullanmamalısınız. Yağlı ciltlerde ise tam aksine tam bir şifa kaynağıdır, vücudun yağ oranını dengeleyerek cilt üzerinde oluşacak sivilceleri, kızarıklıkları engeller.

Cildinizde olduğu gibi kükürtlü sabun aynı şekilde kuru saçlar içinde zararlıdır. Genel olarak kurutma özelliği olduğu için saçlarınız daha da kurur ve saç diplerinde kaşıntılar ortaya çıkar. Kükürtlü sabun sadece yağlı ve normal saçlarda kullanılmalıdır. Yağlı saçların yağ oranını dengeleyerek yumuşak bir saç ortaya çıkarır. Saçlarınızın alışması için 3-4 gün geçmesi gerekecektir, ilk yıkamadan tam verim alamıyor olmanız normaldir.

Kükürtlü sabun ile duş alırken veya saçlarınızı yıkarken gözlerinizden sakınmalısınız. Zira kükürt her ne kadar organik bir madde olsa da çok kuvvetlidir ve gözlerinizi yakarak zarar verebilir. Kükürt sabununun en iyi muhafaza şekli ise serin bir yerde saklanmasıdır, dolaba koymayınız.

Kükürtlü sabunu kepek sorununu çözmez, kepek sorunu kuru ciltlerin sorunu olduğu için o tip saç türleri için bıttım sabunu önerilmektedir. Bıttım sabunu nedir ve faydaları nelerdir, bunları bıttım sabunu başlığımızda görebilirsiniz.

Kükürtlü Sabununun Cilde Faydaları

  • Vücudunuzu temizler, tek başına kükürtlü sabun günlük hijyen sağlamada yeterlidir.
  • Ölü derilerinizin daha kolay gökülmesini sağlayarak gözenekleri açar.
  • Özellikle yağlı ciltlerde bakteri oluşumunun önüne geçer ve yağ dengesini sağlayarak sivilce oluşumunu engeller. Var olan sivilceleri ise kurutur.
  • Ciltteki kurt ve gözle görülmeyen küçük hayvancıkların kökünü kurutur.
  • Burun çevresindeki siyah noktaları yok eder. Düzenli kullanımda tamamen oluşumları da engellenir.
  • Cilt hastalıklarının neredeyse tamamına iyi gelir. (spesifik hastalıklar için doktorunuza danışınız)
  • Genel olarak cildi kurutma ve rahatlama sabunudur. Çok kuru ciltler için kesinlikle önerilmez.

Kükürtlü Sabununun Saça Faydaları

  • 6-14 yaş arasında ve özellikle kız çocuklarında yaygın görülen bit sorununu çözer. Bitler yağlı saçı çok sever ve oradan beslenirler. Kükürtlü sabun ise ciltteki fazla yağı ve suyu emdiği için bitlere yaşam alanı bırakmaz. Ayrıyeten antiseptik özelliği ile kükürt, yaşayan bitleri de öldürerek dökülmesini sağlar.
  • Yağlı saçlarda cilt yapısı bozulur ve ani bir dökülme başlar. Kükürtlü sabun bunu dengeleyerek dökülmenin önüne geçer ve normale dönen cilt yapısı ile saçlar çok daha güçlenir.
  • Saçlarınızın rutin temizliği için gün aşırı kullanmanız yeterlidir. Öncesi ve sonrasında şampuan kullanmanız tavsiye edilmez, temizlik adına tek başına yeterlidir.
  • Kuru saçları olanlarda saçları dökeceği ve kepek sorununa yol açacağı için tavsiye edilmez. Yağlı saçlar için ise bulunmaz bir nimettir.

Kükürtlü Sabun Nereden Alınır?

Kükürt yaygın bulunan bir element olduğu için kükürtlü sabunu hemen hemen tüm sabuncularda bulabilirsiniz. Sabun satış mağazaları veya internet üzerinden bu işi yapan doğal satıcılardan edinebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta ise kükürtlü sabun üretilirken kullanılan yağın da organik olmasıdır. O yüzden satıcıya detaylı bir şekilde kükürtlü sabun üretilirken kullanılan hammaddeleri sorunuz, sabun üzerinde bir bilgilendirme kağıdı varsa onu da okuyunuz.

Kükürtlü sabun üretiminde su kullanılmış olmasına da özellikle dikkat ediniz. Su, kükürtü dengelediği için sabunun kurutma özelliğini de ayarlar. Susuz olarak üretilmiş kükürtlü sabunlar çok güçlüdür ve yağ oranınızı dengelemek yerine yağlı ciltler bile kurutabilir. Ciltteki bu denli hızlı kuruma ise bazı hastalıklara kapı aralayacaktır.

Kükürtlü sabunda doğal yağ kullanılmaması durumunda, sabun tamamen kimyasal bir maddeye dönüşür. Kükürtlü sabunun üretilme amacı insan sağlığına faydalı olması ve aynı zamanda hijyen sağlamasıdır. Doğal yağlardan mahrum bırakılmış bir kükürtlü sabunun market reyonlarındaki şampuanlardan farkı kalmayacaktır. Zira cildinizi yumuşatacak olan bitkisel yağdır, kükürt ise sabuna kıvamını veren ve faydalarını artıran bir etken maddedir.

Kükürtlü Sabun Fiyatı

Yazımızın ilk bölümlerinde belirttiğimiz gibi kükürtlü sabun içerisinde farklı bitkisel yağlar bulunabilir. Sabunun fiyatını belirleyen de esasen hangi doğal yağın kullanılmış olmasıdır. Zeytinyağı kullanılarak yapılan kükürtlü sabunlar biraz daha uygun fiyatlı satılabilirken, badem veya bıttım yağı kullanılarak yapılan sabunların fiyarları daha yüksek olabilir.

Her ihtimalde marketlerden aldığımız sabun ve şampuanlardan daha uzun süre kullanılacağı için fiyat/performans açısından tercih sebebi olacaktır. Çok ucuz olan sabunlarda ise bitkisel yağ kullanılmamış olabilir, satın alırken bu konuya titizlikle yaklaşmanızı tavsiye ediyoruz.

Kükürtlü Sabun Nasıl Üretilir?

Kükürtlü Sabun Nedir Ne İşe Yarar

Kükürtlü sabunun üretim aşamaları diğer sabunlarla benzerlik gösterir, tek farkı asıl hammaddesi yağ olan sabuna kükürt maddesinin eklenerek faydasının artması ve renginin güzelleşmesidir. Sabunların bıttım yağı, zeytin yağı, badem yağı gibi çeşitli bitkilerin yağından yapılması mümkündür, her zaman doğal yağlar ile yapılmış kükürtlü sabunları tercih etmenizi tavsiye ediyoruz.

Bitkisel yağ, kükürt, su ve sabun çözeltisi ile hazırlanan kükürtlü sabun tamamen doğal olduğu için bir süre sonra küçülüp rengi de koyulaşabilir. Bunun sebebi zamanla içerisindeki suyun sabundan buharlaşmasıdır, bunun hiçbir zararı olmadığı gibi tam aksine sabunun özünü daha da artıracaktır.

Su kullanılmadan da kükürtlü sabunun üretildiği yöntemler olsa da biz sulu yöntemlerin daha doğal ve sağlığlı olduğunu düşünmekteyiz. O sebeple sabuncunuza bu detayı da satın alırken sorabilirsiniz. Kükürtlü sabunun evde yapılması çok zordur, gerekli madde oranları ve teknik teçhizatların ev ortamında ayarlanması zor olduğundan zaten satış fiyatı uygun olan sabunları iyi bir sabun üreticisinden alabilirsiniz.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

4 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

10 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

11 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

11 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

11 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

12 ay ago

This website uses cookies.