Hamilelik

Mandalla Hamilelik Testi Nasıl Yapılır? Gerçek mi?

Çeşitli gebelik testleri hamilelik belirtilerinin erken tespit edilmesine yardımcıdır. Regli gecikmiş kadınlar mandalla hamilelik testi yaparak durumları hakkında ön bilgi edinebilirler.

Testin doğruluk oranı tıbbi olarak bir gerçeklik taşımamakla birlikte hamilelik sürecinin daha sağlıklı yönetilmesine yardımcı olacağı söylenebilir.

Gebeliğin ilk ve en önemli belirtisi kuşkusuz âdet tarihinin gecikmesidir. Hamilelik boyunca yapılan tüm tetkikler SAT yani “Son Adet Tarihi” bilgileri girilerek tamamlanır. Yerleşme kanaması adı verilen kanama her kadında görülmediği için âdetin gecikmesiyle birlikte “hamile miyim” sorusu akıllara gelir.

Mandalla Hamilelik Testi Nasıl Yapılır?

Bir kadının hamile olup olmadığı kandaki artan hCG seviyesiyle tespit edilir. Henüz erken gebelik belirtileri görülmeden bile doğru sonuçlar verebilen çeşitli testler, tıbbi açıdan risk taşımasa da doğruluğu kanıtlanmamıştır.

Mandalla hamilelik testi yapılışı son derece basit ve güvenlidir. Yüksek doğruluk payına sahip olan test evde yapılabilir. Kan testi kadar kesin sonuç vermeyen süreç, hatalı düşünmeye neden olabilir. Düzenli ve korunmadan aktif bir cinsel hayatı olan kadınların mandal ve benzeri kulaktan dolma test yöntemlerini kullanması istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

Gerçekten hamile olan bir anne adayı test sonucuna göre hamile olmadığını düşünebilir. Bu anne sağlığını tehlikeye atmakla kalmaz bebek gelişimi için de ciddi bir tehdit oluşturabilir. Süreç tam tersi şekilde de ilerleyebilir. Mandalla hamilelik testi evde pratik bir şekilde yapılabilir. Gerekli malzemeler;

  • Uygun büyüklükte bir leğen ve
  • 1 adet tahta mandaldır.

Hamile olduğu düşünülen kadının leğene işemesi istenir. Bu leğene bir tahta mandal eklenir ve en az 4 saat beklenir. Ardından idrar dökülür ve mandal yerinden kaldırılır. Leğende mandal izi kalmışsa test yapılan kadının hamile olduğu söylenebilir.

Hangi yöntem olursa olsun âdet tarihi gecikmiş bir kadının hamileliği tıbbi testler sonucunda belirlenebilir. Geleneksel ve kulaktan dolma test yöntemlerinin yapılmasında bir sakınca olmayacağı gibi sonucun kesinliği yapılan testlerin hekim tarafından değerlendirilmesiyle belirlenebilir.

Mandalla Hamilelik Testi Gerçek mi, Doğru mu?

Planlı veya plansız hamilelik beklentisi içinde olan kadınlar bebek müjdesini almak için önce evde çeşitli yöntemlerle gebelik testi yapmayı tercih eder. Adet gecikmesi yaşandığında akıllara gelen gebelik ihtimali, geçmişten gelen kulaktan dolma tekniklerle şüphelerin doğruluğunu veya yanlışlığını kanıtlar.

  1. Diş macunu yöntemi
  2. Çamaşır suyu tespiti
  3. İdrar bekletme testi ve
  4. Toz şeker yöntemi ilk akla gelen evde gebelik test yöntemleri arasında sayılabilir.

Evdeki malzemeler yardımıyla yapılan gebelik testleri kesin sonuç vermemekle birlikte anne adayı için bir ön bilgilendirme değeri taşır. Sonucun pozitif veya negatif olması halinde mutlaka bir sağlık kurumunda idrar veya kan testi yaptırılmalı ve sonuç hekim tarafından değerlendirilmelidir.

Dış gebelik gibi anne ve bebeğin hayatını risk altına sokan durumlarda hCG değeri yükselir ancak yeterli seviyelere ulaşmaz. Bu durumda son adet tarihi ve hormonal değerler arasındaki uyum veya uyumsuzluk mutlaka hekim tarafından yorumlanmalıdır.

Mandalla Hamilelik Testi Yapan Var mı?

Evde geleneksel yöntemlerle hamilelik testi yapımı oldukça sık karşılaşılan bir uygulamadır. Denenmiş ve doğru sonuçlanmış yöntemler nesilden nesle düzenli bilgi aktarımıyla kadınların ilgi odağı olmayı başarmıştır.

Mandal ve benzeri yardımcı malzemelerle gebelik testi yapılabileceği gibi eczaneden alınacak hazır idrar testi aparatıyla doğruya en yakın sonuca ulaşmak mümkündür. Sonucu kulaktan dolma yöntemlere nazaran daha doğru veren gebelik testleri evde kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde uygulanabilir.

  • İdrar testinin çalışma prensibi idrarda artan hCG hormonunu tespit etmektir.

Çeşitli markaların ürünleri olmakla birlikte testlerin sonucunun doğruluk oranı hemen hemen bezerdir. Testin doğru sonuç vermesi için kullanım talimatlarına harfiyen uymak gereklidir. Doğru yapılan ve sonucu doğru okunan testler güvenilirdir.

Testte artan hCG hormonu pozitif sonuç verse de bunun gebelik dışı sebepleri olabileceği unutulmamalıdır. Negatif çıkan test sonucunun gerçekte pozitif olması şu nedenlerle açıklanabilir.

  • Testin âdet tarihi gelmeden uygulanması.
  • Kullanım talimatlarına uyulmaması.
  • Test geçerlik süresinin dolmuş olması.

Negatif çıkan bir test birkaç gün sonra yeniden yapılabilir. Testin pozitif çıkması halinde zaman kaybedilmeden kadın doğum doktoru randevusu alınmalıdır. Evde mandalla hamilelik testi yapmak için mutlaka âdet tarihi geçmiş olmalıdır. Normal döngüsü 28 gün olan kadınların SAT üzerinden en az 1 hafta geçtikten sonra test yapması önerilir.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

4 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

10 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

11 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

11 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

11 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

12 ay ago

This website uses cookies.