Nikris Hastalığı Nedir? Nikris Hastalığı Neden Oluşur?

By Sevil Yılmaz

Updated On:

Follow Us

Nikris hastalığı, çoğunlukla 40 ve 60 yaş üzeri ağırlıklı olarak protein kaynaklı beslenen kadın ve erkeklerde görülen bir hastalıktır. Hastalığın 50 yaş üzeri erkeklerde görülme sıklığı daha çoktur. Tıp literatüründe “podagra” isimli olan hastalık, diğer bir adı olan “gut hastalığı” olduğu bilinir. Nikris, genç ve çocuklar arasında çok nadir rastlanan bir çeşit kemik hastalığıdır. Genellikle fazla alkol kullanan ve fazla kırmızı et tüketen kişilerin nikris hastalığına yakalandıkları görülür.

Nikris Hastalığı Nedir?

İnsan vücudunda, DNA’nın da yapısında bulunan pürin denilen bir asit çeşidi bulunur. Pürinlerin yakılması sonucunda kanda ürik asit meydana gelir. Sağlıklı bir insanda ürik asitler düzenli olarak vücuttan dışarı atılmalıdır. Nikris hastalığı, böbrek kanalı ile dışarı atılan ürik asitin eklemlerde, deri altında ve böbreklerde birikmesi ile oluşan bir eklem rahatsızlığı olarak tanımlanabilir. Halk arasında damla hastalığı olarak da bilinir. Kandaki ürik asit seviyesinin fazlalaşmasının çeşitli sebepleri olabilir. Ürik asit, herhangi bir sebeple vücuttan dışarı atılamayıp kristal bir yapıya dönüştüğünde birikmeye başlar ve nikris hastalığına sebebiyet verir. Hastalık kendini ağrılarla gösterir ve bu ağrıların artması ile birlikte hasta, gut nöbetleri geçirmeye başlar.

Nikris Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Nikris hastalığının en temel sebebi beslenme alışkanlığındaki birtakım aşırı durumlardır. Özellikle mayalı türdeki alkollü içecekleri sık tüketen insanlarda en sık görülen hastalıklardan biri nikris hastalığıdır. Çok yüksek miktarda protein içeren gıda tüketimi, süt, peynir gibi besinlerin aşırı tüketimi, fazla alkol alımı, kabuklu deniz ürünlerinin fazla tüketilmesi, yoğun şekilde kırmızı et ağırlıklı beslenme gibi nedenler kandaki ürik asit birikmesine neden olmaktadır.

Bunların dışında eklem travması geçirme, yaralanma, operasyon geçirme, kemoterapi tedavisi görme, zorlayıcı perhizler, ani ve şiddetli bir hastalık geçirme gibi faktörler de nikris hastalığına sebep olabilir. En ağır eklem ağrılarından birine neden olan nikris hastalığına yakalanmamak için beslenme biçimine dikkat edilmelidir.

Nikris Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Nikris Hastalığının Belirtileri Nelerdir
Nikris Hastalığının Belirtileri

Nikris hastalığına neden olan ürik asit birikmesi, eklem noktalarında iltihaplanma yaratarak birtakım belirtiler göstermeye başlar. Nikris hastalığı kendini ağrı nöbetleri ve ataklarla gösteren bir hastalıktır. Hasta, eklemlerinde hassasiyet, ağrı, şişlik, kızarıklık gibi şikayetler hisseder.

Ağrı atakları çoğunlukla ayak ve parmaklar üzerinde görülür. En çok görüldüğü yer ayak baş parmaklarıdır. Bunun dışında diz, dirsek gibi diğer eklem bölgelerinde de gut nöbetleri hissedilebilir. Şiddetli gut ağrıları genellikle ağır bir yemek yedikten sonra ortaya çıkar. Nikris hastalığı yaşayan hastalarda ağrılar o kadar şiddetlidir ki ağrıyan bölgeye dokunmak bile dayanılmaz olabilir. Eklem bölgelerinde gut ağrılarına ek olarak hareket kısıtlanması ve yanma gibi şikayetler de görülür.

Nikris Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Nikris hastalığından korunmak için öncelikle beslenme tipine çok dikkat edilmelidir. Özellikle 40-50 yaş üzeri erkeklerin alkollü ve yoğun proteinli bir beslenme düzeninden kaçınmaları gerekmektedir. Yüksek miktarda pürin bulunduran sakatat, deniz ürünleri gibi ürünlerin fazla tüketilmemesi de nikris hastalığına yakalanma ihtimalini azaltacaktır. Meyve şekerleri de nikris hastalığı riskini arttırdığı için yoğun meyve suyu tüketiminden de mutlaka kaçınmak gerekir.

Nikris hastalığı, hastanın kanındaki ürik asit seviyesi kontrol edilerek tespit edilir. Hastalığın teşhisinden sonra hastaya öncelikle kandaki ürik asit miktarını azaltacak ilaçlar verilir. Ağrı atakları geçiren hastalarda şikayetleri hafifletmek için ağrı kesici tedavisi uygulanır. Kandaki ürik asit mikarı ilaçlarla kontrol altına alınarak hastanın tedavisi yapılır.