Rahim Dönmesi Nedir? Rahim karın boşluğunda bulunan dik şekilde durmakta olan bir organdır. Rahmin dönmesi halinde uzmanlar bunu armut şeklinde benzetmektedir. Rahmin normal duruşu ön mesaneye eğik bir şekildir. Ancak bazı kişilerde rahim normal duruşun aksine arkaya doğru yatık bir şekilde görülmektedir.
Bu durum tıp dilinde retrovert uterus olarak bilinse de halk dilinde rahim dönmesi olarak tanımlanmaktadır. Bir kız bebeğin Dünya’ ya geldiği andan itibaren rahminin duruşu belirlidir ve bu şekil hayatının sonuna kadar değişmemektedir.
Kişilerin % 85 lik kısmında rahim normal pozisyonundadır. Rahim dönmesi halinde kişilerin doğumsal gelişimleri sırasında öne doğru gelemedikleri görülmektedir. Fakat bazı nedenlerden kaynaklı olarak rahim dönerek ters bir duruş meydana getirmektedir.
Vajinal doğum süresince rahmin şeklini değiştirmesi, bu olayın meydana gelmesinde en önemli etken kabul edilmektedir. Bunun nedeni rahmi yerinde tutan yani normal şartlarda öne yatık şekilde duran kasların doğum sırasında ya da gebelik süresinde zorlanmasına bağlı olarak rahim ters bir hale gelmektedir.
Bu olay menopoz yaşayan bazı kişilerde de görülür. Burada da rahmi tutan kaslarda bir gevşeme meydana gelerek rahim ters bir şekil almaktadır. Başka bir sebep olarak pelvis kaslarında bulunan bazı hastalıkların rahmi geriye doğru ittiği söylenmektedir. Kaslarda rahim dönmesine neden olan en bilindik hastalık ise endometriozisdir. Aynı şekilde cerrahi işlemler sırasında yapılan yanlışlar sonucunda da kişilerde bu durum gözlemlenmektedir.
Belirtileri nasıl anlaşılır?
- Cinsel ilişki sırasında kişilerin ağrı ve acı duymaları halinde,
- Kişilerin dönem dönem belirli aralıklar boyunca bel ağrıları yaşamaları halinde,
- İdrar yolunda görülen enfeksiyonların tekrar etmesi halinde,
- Tampon kullanırken sıkıntı yaşamaları halinde anlaşılabilmektedir.
Anne adaylarında ya da bayanlarda görülen bu durumda tedaviye ihtiyaç olmamaktadır. Şiddetli yaşanan bel ağrıları ve adet döneminde ki zorluklar halinde hekimler hastalara önüne geçmek için vajinal pesser uygulamasını sunmaktadır. Ancak mutlak sonuç vermeyen bir işlemdir.
Rahim dönmesine muayene ile rahmin normal duruşuna alınmasına imkan yoktur. Ancak ağrıların giderilmesin yönelik kişilere cerrahi operasyonlar sunulsa da sonuçların ne olacağı tam kestirilememektedir.