Categories: Sağlık

Sırt ağrısı nasıl geçer?

Sırt ağrısı günlük hayatımızın en yaygın problemlerinden biridir. Yaşamımızın herhangi bir döneminde sırt ağrısı gibi rahatsız edici bir problemlerle karşı karşıya gelebiliriz.

Sırt ağrısının bazı durumlarda ilerlememesi için erken tanı koyabilmek çok mühimdir. Şimdi gelin, sırt ağrısı nedenlerini inceleyelim ve neler yapabiliriz bir bakalım.

Sırt ağrısını tetikleyen en önemli neden: Yatak

Evinizde kullanmış olduğunuz yatak, sırt ağrısının başlamasında etkili olabilir. Bazı yataklarda ergonomik tasarım modellemeleri uygulanmaz. Ergonomik tasarım nedir? Hemen açıklayalım. Üretilen ürünü kullanacak insanlar ile insanların psikolojik özelliklerinin araştırılarak ürünü insan için en kullanılabilir hale getirilmesidir.

Günümüzde yatakların yalnızca küçük bir kısmında ergonomik şekilde insan anatomisine uygun tasarımlarda üretildiğini görüyoruz. 24 saatlik gününüzün en az 6-10 saatini yatakta geçiriyorsunuz. Bu nedenle kullandığınız yatağın kullanılabilir olmasına özen göstermelisiniz.

Aksi bir durumda yalnızca sırt ağrısından müzdarip olmayacaksınız. Devamında bel ağrısı, göğüs ağrısı, omuz ağrısı gibi fiziksel rahatsızlıklarla da boğuşacaksınız.

Sırt Ağrısı Neden Olur ?

Sırt ağrısı genellikle omurganın her iki tarafında da uzanan kasların sıkışmasıyla meydana gelir. Bu kaslar genel ismine biz sırt kasları diyoruz. Teres minör, teres majör, trapezius, ınfraspinatus, latissiumus dorsi isimleriyle anılan bu kas gruplarının sıkışması ve gerilmesinin en etken nedeni strestir.

Bu gerilme sırasında kaslar zorlanır ve sırt ağrısına neden olur. Bu nedenle stresli zamanlarınızda omuzlarınızda ve sırtınızda yük varmış gibi hissedersiniz. Bu hissin oluşmasını bu kaslara borçlusunuz.

Stresin oluşmasında önemli bir unsur vardır. Bu unsur uykudur. Araştırdığımız kadarıyla uykusuzluk sorunu yaşayan insanların günlük yaşantısında daha stresli olduğu bilgisine ulaştık. Uyku, doğrudan da olmasa dolaylı yoldan sırt ağrısını tetikler.

Düzgün ve etkili bir uyku süreci için güzel ve ihtiyaçlarınızı karşılar nitelikte bir yatak sahibi olmanız şarttır. Sırt ağrısında, yatak başrolü oynamaktadır.

Sırt ağrısının diğer nedenleri;

  • Masa başında yanlış duruş pozisyonlarını sergilemek.
  • Vücudun olması gerekenden daha fazla kilo sahibi olması.
  • Çeşitli kalp hastalıklarının sırt ağrısı gibi belirtiler vermesi.
  • Omurga da eğrilik olarak bilinen skolyoz hastalığı.
  • Vücutta genel kemik erimesi (osteoporoz).
  • Safra kesesi rahatsızlıkları
  • Akciğer hastalıkları
  • Boyun fıtığı
  • Sinir uçları iltihaplanması.
  • Eklem romatizması gibi romatizma hastalıkları.
  • Yumuşak doku romatizması
  • İri göğüsler.
  • Kireçlenme.
  • Myofasiyel ağrı sendromu
  • Sırtta bulunan kasların ve dokuların zedelenmesi

Ayrıca stres, yorgunluk, depresyon ve çeşitli mide rahatsızlıkları (gastrit, mide ülseri, irritabl bağırsak sendromu) gibi sorunlar sırt ağrısının hissedilmesinde önemli roller oynar.

Sırt ağrısına ne iyi gelir ? Sırt ağrısı nasıl geçer?

Öncelikle kronik ve sıklıkla süren sırt ağrılarınız varsa bu ağrıları ortadan kaldırmanın yegane yolu rahat bir yatak kullanmaktır. Sonrasında ise omurga sağlığını zedelemeyecek bir yatış pozisyonunda uyunmalıdır.

Mesela, yüz üstü yatmak omurga ve omurga kaslarına yük bindirir ve bir süre sonra . Teres minör, teres majör, trapezius, ınfraspinatus, latissiumus dorsi kas gruplarını zedeler. Uzmanlarında tavsiye ettiğin gibi sırt üstü yatmak çok daha sağlıklı olacaktır.

Ayrıca konforlu bir yatak kullanmanız vücut anatominize uyum sağlayacağı için bel ağrısı, göğüs ağrısı, omuz ağrısı, boyun ağrısı gibi rahatsızlıklarda hayatınızdan uzaklaşacaktır. Konforlu ve ergonomik bir yatak seçmek çok bu denli önemlidir. Sonuç olarak ömrünüzün en azından üçte birini uykuda geçiriyorsunuz.

Sırt ağrısını geçirmek için diğer yapmanız gerekenler

  • Ağırlığınızı azaltmalı, fazla kilolarınızdan kurtulmalısınız.
  • Gündelik hayatın getirdiği depresyon ve stres halinden uzak durmalısınız.
  • Sırt, boyun, bel kaslarını sıkılaştıracak etkili egzersizlere hayatınızda yer vermelisiniz.
  • Kaslarınızı gerecek ve sıkıştıracak hareketlerden kaçınmalısınız.
  • Bolca yüzmeli vb. sporlar yapmalısınız.
  • Soğuk havaların getirdiği kasvetten korunmalısınız.
  • Vücut ve kemik sağlığınızı korumak için düzenli beslenmeli ve bolca güneşe çıkmalısınız.

Nasıl bir yatak seçmelisiniz?

  1. Öncelikle kendinizi tanımalı ve ihtiyaçlarınızı belirlemelisiniz. Çünkü her insanın konfor anlayışı birbirinden farklılık göstermektedir. Sizin için sert bir yatakta uyumak başkası için sırt ağrısına neden olabilen bir niteliktir.
  2. Yatağınızın yaylanan bir yatak olması mı? Sert bir yatak olması mı? Kaldırma kuvveti güçlü olan bir yatak olması mı? önemli, hangi soru sizi daha çok düşündürüyor ve cezbediyor bunu değerlendirin.
  3. Gündelik yaşantınızı dikkate alın. Genelde ayakta çalışan insanlar yan yatmayı, masa başı çalışan insanlar yatağa serilerek yatmayı, ortalama düzeyde ikisini de yapan insanlar da sırt üstü düz uyumayı sever. Siz günün çoğunluğunda neler yapıyorsunuz? Bunu belirleyin. Yatak seçiminizi buna göre yapmanız büyük önem taşıyor.
  4. Bütçenizi tartın. Hayatınızın herhangi bir anında alışveriş yaparken bütçenizi kontrol altında tutmak sonrasında hem sizi zora sokmaz hem de yaptığınız alışverişten pişman olmazsınız.
  5. Uyurken havada adeta süzülüyormuşçasına bir his veren yatağı seçin. Ortopedi uzmanlarına göre kendinizi rahat hissettiğiniz yatakta uyanmak, gün içerisinde hissedeceğiniz boyun, sırt, bel, baş, omuz, göğüs ağrılarının azalmasını sağlıyor. Çünkü bu yataklar uyuduğunuz sırada vücudunuzun %100 oranda her bölgesini destekliyor ve güne daha mutlu başlamanıza olanak sağlıyor.

Hemen aşağıda bir yorum bölümümüz bulunmaktadır. Oradan kişisel karakterinizi vb özelliklerinizi belirtirseniz doğru yatağı seçmenize yardımcı olabiliriz. Ayrıca soru cevap panelinden bizlere ve okurlarımıza sorular yağdırabilirsiniz.

Sağlıklı günler.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

4 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

10 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

11 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

11 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

11 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

12 ay ago

This website uses cookies.