Yeni doğan göbek bakımı süreci, çoğu annelerin ve anne adaylarının panikle yaklaştığı bir süreçtir. Bu süreç dahilinde olan bilgiler; yeni doğan bebek bakımı ile ilgili eğitimlerde, hemşireler tarafından ya da uzmanlar tarafından verilmektedir. Yeni doğan bebek bakımında emzirme, uyku düzeni oluşturma, ek gıdaya geçiş dönemi, göbek bağı düşürme dönemi, iltihapların iyileştirilmesinde kullanılan yöntemler gibi pek çok konu yer almakta ve bu konular dahilinde de öneriler verilmektedir.
İçindekiler?
Yeni Doğan Bebek Bakımı Neleri İçermektedir?
Yeni doğan bebek bakımı sürecinde annelerin bilmeleri gereken pek çok bakım önerisi yer almaktadır. Bu öneriler bebeğin temel ihtiyaçları doğrultusunda gelişmektedir. Bu ihtiyaçlar arasında emzirme, alt değiştirme, sarılığın ve iltihapların iyileştirilmesi, banyo yaptırılması, tırnak bakımı, pamukçuk, gaz sancılarının giderilmesi, kilo alımının takibi gibi pek çok madde yer almaktadır.
Yeni Doğan Bebeklerin Göbek Bağı Ne Zaman Düşer?
Yeni doğan bebeklerin bakımı konusunda sık sorulan sorulardan biri olan, yeni doğan göbek bağı ne zaman düşer sorusuna cevap olarak 1-2 hafta aralığı verilmektedir. Bazı bebeklerde bu süre daha kısa olmakla birlikte daha uzun da olabilmektedir. Yeni doğan göbek bağı bakımı sürecindedikkat edilmesi gereken nokta, bebeklerin göbek ve çevrelerinin temiz, kuru kalması ve bezlenirken göbek bağının dışarıda bırakılmasıdır.
Bazı yeni doğan göbek bağı, sarı akıntı oluşturabilmektedir. Bu akıntıların göbek bağı düşmesi sonrasında olabildiği bilinmektedir. Yeni doğan bebeklerin göbek bağı bakımlarında, göbek bağlarının her gün en az 1-2 kere temizlenmesi akıntı oluşumuna ve iltihap oluşumlarına karşı iyi gelmektedir.
Yeni Doğan Bebeklerde Emzirme Nasıl Yapılır?
Yeni doğan bebeklerde emzirme düzeninin oluşturulması büyük önem arz etmektedir. Bu anlamda annelerin en çok endişe ettikleri konu, bebeklerin yeterli miktarda beslenip beslenmedikleridir. Öncelikli olarak bebeğin ve annenin bir emzirme düzeni oluşturabilmesi için biraz süre geçmesi gerekmektedir. Bu süre içerisinde de bebeğin her istediğinde emzirilmesi önerilmektedir. Yeni doğan bebeklerin günde ortalama 10-12 kere emzirildiği bilinmektedir. Yeni doğan bebeklerde emzirme dönemi sonrasında her gün ortalama 30 gram kadar kilo alımı gerçekleşmektedir. Bazı bebeklerde yeni doğan göbek kanaması problemleri görülebilmekte ve bunun sonucunda, bu dönemlerde kilo alımında azalma gözlemlenebilmektedir.
Yeni doğan bebekler emzirilirken, bebeğin karnı annenin karnına denk gelmeli, bebeğin başı desteklenmeli ve boğulma tehlikesine karşın burnunun açık olduğu kontrol edilmelidir.
Yeni Doğan Bebeklerde İltihap Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?
Yeni doğan bebeklerde göbek bağı bakımı yapılamadığı takdirde iltihaplanma görülebilmektedir. Bu anlamda yeni doğan göbek bağı iltihabı nasıl anlaşılır, sorusuna cevap olarak bazı belirtiler gösterilmektedir. Bu belirtiler arasında göbek bağından yeşil akıntı gelmesi, pis bir koku yayılması, göbek bağı çevresinde kızarıklık ve şişlik oluşması yer almaktadır. Bu yeni doğan göbek bağı iltihabı belirtileri yaşandığı taktirde, mutlaka bir uzmana danışılmalı ve tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.
Göbek bağının düşmesi sürecine kadar bebeğe banyo yaptırmamak, iltihaplanmayı arttırabilmektedir. Bu nedenle bebekler her gün ya da gün aşırı banyo yaptırılmalı, göbek bağı kısmında daha hassas davranmalılardır. Banyo yaptırıldıktan sonra ise göbek bağının ıslak bir şekilde bırakılmaması gerekmektedir. Bebeğin göbek bağı önce kurulanmalı sonrasında ise göbek bağı uyumlu bir bezle bezlenmelidir. Bezlenirken üst bağın dışarıda kalmasına dikkat edilmelidir. Yeni doğanlarda enfeksiyon oluşumunun önlenmesi için uzman dahili dışında herhangi bir krem, losyon, bitkisel ilaç kullanılmamalıdır.
Bunlar ilgini çekebilir?
Yeni Doğan Bebekler Banyo Yaptırılırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Yeni doğan bebeklerde dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu banyo yapımıdır. Bu anlamda anneler, yeni doğan göbek bağı acır mı sorularını yönelterek, göbek bağının banyo yapılması için bir engel olduğu düşüncesi içerisine girmektedirler. Yeni doğanlarda banyo yaptırmak, göbek bağının temiz kalmasını sağlamaktadır. Bu açıdan banyo yaptırılması önerilmektedir.
Yeni doğan bebeklere banyo yaptırılırken mutlaka bebeklere özel olarak tasarlanmış file küvetlerde ya da elde tutulup, kafası desteklenerek yıkanmalılardır. Yeni doğan bebek şampuanları kullanılmalı, bebekler için yumuşak ve doğal liflerle yıkanmalıdır. Aynı zamanda suyun sıcağa yakın ılık olması önerilmektedir. Yeni doğan göbek bağı oyuntulu bebek bezi kullanımı, banyodan sonra kullanılması önerilen bez çeşididir. Bu bez çeşitleri yeni doğanların göbek bağının korunmasını ve daha rahat düşmesini sağlamaktadırlar.